Skoda Octavia Combi
Nyt hjerte, gammel sjæl
I sin lange eksistens har Octavia altid været tro mod det oprindelige koncept: at tilbyde masser af funktionalitet til en rimelig pris. Octavia har derfor de udvendige mål som en mellemklassebil, men prisen som en mellemklassebil. Samtidig følger Octavia med tiden.

Til modelåret 2024 er dens ydre blevet opdateret med nye for- og baglygter. Det får ikke kun Octavia til at se bredere ud, de giver også ekstra funktionalitet. Lyskeglen består af 36 elementer (var 24), hvilket gør det muligt at fremhæve objekter endnu mere præcist. Mindre justeringer af den nederste kofanger sikrer, at strømlinjen er blevet forbedret, hvilket gavner komforten (kørestøj) og brændstofforbruget. Den modificerede underkant af bagkofangeren giver også en lidt bedre vindstyring.
Plads
Den indvendige plads er fortsat Octavias stærkeste side. Det skyldes, at bilen ikke kun er større end konkurrenterne, men også formår at udnytte den størrelse maksimalt. Det mærkes især bagi, hvor hoved- og benplads er fremragende. Som alle Skoda'er tilbyder Octavia flere smarte funktioner ("Simply Clever features"), der gør bilen knap så dyr, men meget mere praktisk. Eksempler er en paraply i fordørene, en (flytbar) affaldsspand i dørene, et opbevaringsrum med kopholdere på gulvet foran bagsæderne, en telefonholder på bagsiden af forsæderne (nu også med sportssæder) og en flytbar barriere i bagagerummet.
Fra modelår 2024 gør kabinen i højere grad brug af genbrugsmaterialer. For eksempel er sæderne betrukket med et stof, der er udvundet af PET-flasker. Når det gælder læder, er det farvet med skaller fra kaffebønner. Et dekorativt panel på instrumentbrættet har et ujævnt mønster på grund af de nye råmaterialer. Det ser dog ikke lurvet ud, men giver i stedet et unikt look, som om det var "grå marmor". I de enklere versioner er plasten på instrumentbrættet delvist erstattet af gråt stof, og det ser efter redaktionens mening endnu mere elegant ud end den sorte plast!
Udstyr
En skærm bag rattet er standard. Men mulighederne varierer meget fra den ene version til den anden. Grundlæggende vises der altid runde ure, og brugeren kan desuden vise data fra kørecomputeren og lydsystemet. Kun på de dyrere versioner kan der skiftes layout, og instruktioner fra navigationssystemet kan også vises på skærmen bag rattet. Skoda fortæller stolt, at navigationssystemet nu kan rapportere om farer på ruten baseret på brugerdata. Men det har navigationsapps på smartphones gjort i årevis!
Skodas intelligente assistent "Laura" er nu tilgængelig i Octavia. Igen er Laura ikke særlig smart sammenlignet med smartphonen. Hendes viden er begrænset til kabineklima, lyd og navigation. En betydelig udvidelse af viden gennem integration med ChatGPT er blevet annonceret, men var endnu ikke tilgængelig på testtidspunktet.

Hovedårsagen til at forny Octavia nu er EU's forpligtelse til at udvide sikkerhedsfunktionerne betydeligt. Skoda fortolker disse regler mindre strengt og giver føreren et vist spillerum. Bortset fra et enkelt fejlfortolket trafikskilt (for en afkørsel eller parallelvej) opfattes de nye funktioner derfor som nyttige og ikke generende. Advarsler lyder kun, når føreren virkelig kører for hurtigt eller kører mere end skødesløst.
Opførsel på vejen
Vejegenskaberne er ikke blevet opdateret til modelår 2024. Men netop på dette punkt opfattes Octavia som forældet. Sammenlignet med nyere konkurrenter tilbyder Octavia en lidt mindre gunstig kombination af komfort og dynamik. Følelsen mellem fører og mekanik halter også lidt efter konkurrenterne. Det er netop derfor, at den opdaterede Octavia styrer lidt tungere end før (ikke dokumenteret, men bekræftet af Skodas ingeniører).
Tre biler blev brugt til denne test ("1,5 TSI 85 kW Essence", " 1, 5 TSI 85 kW mild hybrid Sportline", "1,5 TSI 110 kW mild hybrid Selection"). Alle tre biler raslede på dårlige vejbaner.

Motorer
Fra modelår 2024 er den trecylindrede 1,0 TSI-motor blevet erstattet af en firecylindret 1,5-liters motor. Det virker ulogisk, fordi en mindre motor pr. definition bruger mindre end en stor. Men Skoda kan arbejde billigere ved at bruge 1,5 TSI-motoren i flere modeller. Derfor blev der frigjort budget til at forfine 1,5 TSI'en og gøre den mere brændstofeffektiv, så den stadig ender med at forbruge mindre end 1,0'eren.
Det er blandt andet sket med cylinderdeaktivering og mild hybrid-teknologi. Når elektronikken registrerer en forankørende bil eller bruger navigationssystemet til at se, at en hastighedsgrænse nærmer sig, vises der et forslag på skærmen om at slippe speederen. Fra det øjeblik omdannes kinetisk energi til elektricitet, og bilen bremser på motoren. Selv om anmodningen om at slippe speederen nogle gange synes at komme for tidligt, er elektronikken i praksis ekstremt præcis, og Octavia ruller f.eks. pænt ind i en landsby med 50 km/t fra en motorvej.

I praksis er forskellen mellem motoren med og uden mild-hybrid tydeligt mærkbar. Ved lave omdrejninger er hybridmotoren meget mere smidig. I byen giver det mere komfort og ved mellemliggende spurter på motorvejen mere punch.
Forskellen mellem 85 kW- og 110 kW-versionerne af 1,5 TSI-motoren er mindre udtalt i praksis. Når man kører roligt med trafikstrømmen, er forskellen lig nul. Først når der kræves mere kraft, bliver forskellen tydelig. I bjergområder taber den svagere version f.eks. umærkeligt fart på en skråning (tip: dette forhindres i sportstilstand, fordi omdrejningerne øges kunstigt). Tværtimod kører den stærkere version ubesværet og opfattes derfor som mere komfortabel.
Den samme rute blev kørt med alle tre varianter, bestående af motorveje og indre veje (næsten ingen bytrafik). 85 kW-versionen uden mild-hybrid havde det højeste forbrug: 5,1 liter pr. 100 km. Hybriden havde brug for 4,5 liter pr. 100 km på samme strækning (forbruget er det samme uanset effekt).

Konklusion
På grund af sin lange historie og sine dimensioner er Octavia kernen i Skodas tilbud. Netop denne model er blevet moderniseret til modelåret 2024. Det er sket på grund af EU-krav. Sikkerhedsudstyret skulle udvides, og Skoda har udformet det på en sådan måde, at det ikke hæmmer føreren, men kun hjælper, når det er nødvendigt. Da ny teknologi er blevet tilgængelig fra moderselskabet (Volkswagen), siden modellen blev introduceret i 2020, har man benyttet lejligheden til også at modernisere udstyret.
Den vigtigste nyhed er 1,5 TSI-motoren. Den erstatter 1,0 TSI'en og leverer takket være mild-hybrid-teknologien mærkbart bedre præstationer og mere smidighed ved lavere forbrug. Dette nye hjerte giver den største gevinst, mens det velkendte koncept med masser af funktionalitet for få penge er bevaret.
- Gennemtænkt ergonomi
- Rummelig og funktionel
- Stærk, smidig og relativt økonomisk 1,5 TSI-motor
- Testbilen var ikke fri for skrammel