Dato for offentliggørelse: 28 marts 2025
Dacia Bigster
Test

Dacia Bigster

Den store bil til det lille budget

Test - Tallene taler for sig selv. Mellemstore SUV'er er de mest efterspurgte biler i øjeblikket. Så det er ikke overraskende, at Dacia nu også introducerer en mellemstor SUV: Bigster. Indtil nu har mærket dog specialiseret sig i små og dermed billige biler. Så spørgsmålet er, hvordan Dacia formår at skille sig ud med en mellemstor bil?

Svaret er: ved at bygge en mellemklassebil efter Dakias standardopskrift. I modsætning til andre producenter ser Dacia først på prisen og bygger derefter produktet inden for denne grænse. Det gjorde de også med Bigster. For at få en økonomisk start tog Dacia udgangspunkt i Duster; de fleste investeringer er trods alt allerede foretaget i den. Bigster har det samme sympatisk enkle udseende som Duster, men med betydeligt mere raffinement, som det er normen i dette segment.

Dacia Bigster

For eksempel er linjerne forlængede, motorhjelmen har en markant fold, og dette er Dacias første model med tofarvet lak. Sammen med en større fælgstørrelse (op til 19 tommer) og et stort glastag skaber dette det fornemme udseende, der følger med en bil i den højere ende. Bemærk også den "skjulte" bagdør, hvor håndtaget er indbygget i c-stolpen for at give en mere elegant silhuet. Af hensyn til miljøet blev der ikke brugt krom, og i betragtning af slutresultatet er det slet ikke nødvendigt!

Dacia Bigster
Dacia Bigster

Plads

Bigster er større end Duster takket være en længere akselafstand (+4 cm) og mere udhæng foran forhjulene og bag baghjulene. Det gør også, at det straks står klart, hvad opsætningen er. Det større udhæng gør Bigster mindre egnet som offroader og mere beregnet som rejsebil. Den længere akselafstand gavner pladsen bagi, da bagsæderne har god plads til voksne. Bagsæderne kan foldes ned i tre dele, hvor den midterste del også fungerer som bord (inklusive kopholdere og telefonholdere).

„Som alle andre Dacia-modeller har Bigster en solid, solid og ærlig karakter.“

Pladsen foran er god. Sæderne kan justeres over en lang strækning, så folk af meget forskellig statur kan finde en god siddeposition. Afhængigt af den valgte motor (automatisk eller manuelt gear) og udstyrsniveauet er midterkonsollen konventionel og lav eller tværtimod høj og udstyret med kølerum, en telefonoplader og et håndtag til at styre den automatiske gearkasse.

Bagagerummet er så stort, at det ser ud, som om der er plads til en tredje sæderække. Dacia er dog meget bestemt: Jogger er den rummelige familiebil til syv personer, og i Bigsters tilfælde ville en tredje sæderække kræve et kompromis. Derfor har Dacia valgt at gøre Bigster til en meget rummelig femsæders bil. Da det efterhånden er almindeligt i dette segment, er Bigster udstyret med en elektrisk betjent bagklap. For at holde prisen nede er der dog kun brugt én elmotor til dette i stedet for de sædvanlige to.

Udstyret

Også meget moderne: Urene bag rattet er blevet erstattet af et display, så føreren til en vis grad kan bestemme, hvilke oplysninger der skal vises hvordan.

Dacia Bigster

En central skærm styrer det Android-baserede lyd-, kommunikations- og navigationssystem. Det fungerer udmærket, men det fremgår af betingelserne, at systemet indsamler alle de oplysninger, det kan, og at producenten forbeholder sig ret til at sælge disse data til tredjeparter. Da der er tale om en nu forældet version af Android (12), er der stor sandsynlighed for, at opdateringer ikke længere er mulige efter få år, og/eller at apps ikke længere fungerer. Basisversionen har ikke noget indbygget Android-system og er derfor at foretrække.

Via en USB-C-forbindelse kan skærmen også bruges til at vise Apple CarPlay eller Android Auto fra en smartphone. Klimakontrolsystemet har to zoner og føres bagud, hvor gennemsnitstemperaturen foran til venstre og foran til højre overføres.

Ligesom de andre nye Dacia-biler har Bigster også "YouClip"-monteringspunkter. På disse kan tilbehør som kopholder, telefonholder og multiholder (krog, bakke, lommelygte) fastgøres. Afhængigt af den valgte version er Bigster udstyret med adaptiv cruise-control (automatisk afstandshåndtering uanset hastigheden på den forankørende bil), automatisk fjernlys, et elektrisk justerbart førersæde og et soltag. Der er også en "sleep pack" på listen over ekstraudstyr, som nemt forvandler Bigster til en seng på hjul.

Dacia Bigster

Motorerne

Bigster fås med "TCe 140"-motoren, som også findes i andre modeller fra mærket. Dens popularitet skyldes en kombination af LPG og mild-hybrid-teknologi, som stadig er unik. Ifølge Dacia reducerer LPG CO2-udledningen med 10 % og partikeludledningen med 90 %. LPG-tanken sidder i stedet for reservehjulet og går derfor ikke ud over bagagerumspladsen.

Hybridmotoren fik en større kapacitet (fra 1,6 til 1,8 liter), og batterikapaciteten blev øget en smule (+0,2 kW). Elmotorerne blev bibeholdt, og gearkassen kom fra en 200 hk hybrid fra Renault. Koblingen er droppet, fordi en elmotor kan håndtere alle hastighedsforskelle mellem komponenterne. Takket være disse relativt enkle ændringer forbliver merprisen begrænset, og Bigster er den første Dacia/Renault-model med en 155 hk hybrid.

I praksis er dens ydeevne tilstrækkelig, men ikke mere end det. Regelmæssigt holder automatgearet et lavt gear for at oplade batteriet. På grund af de høje omdrejninger er det så slut med stilheden. Det samme gælder for højhastighedskørsel. Fra omkring 100 km/t øges lyden af vind (Bigster er 35 mm højere end en Duster) og motor betydeligt.

Dacia Bigster

Testruten bestod mest af landeveje, hvor hybridmotoren var bedst. Testforbruget var derfor kun 4,4 liter pr. 100 km.

Håndtering

På trods af at Bigster op til B-stolpen (stangen mellem for- og bagdøren) stort set er den samme som Duster, føles Bigster meget større. Begge biler føles større på grund af den høje siddeposition og den tydelige motorhjelm. Takket være bedre lydisolering, mere loftshøjde og en anden respons på styretøjet føles Bigster endnu større.

For at holde prisen beskeden har Bigster ingen avanceret affjedring. Bilen føles derfor mindre raffineret end konkurrenterne. Ikke desto mindre er stabiliteten ved høj hastighed tilstrækkelig, og komforten på dårlige veje (og fartbump!) er god. Kort sagt: Som alle andre Dacia-modeller har Bigster en solid, solid og ærlig karakter.

Dacia Bigster

Konklusion

Dacia introducerer for første gang en mellemstor SUV: Bigster. Da den rumænske producent designede den, fulgte de den samme pragmatiske tilgang som til deres mindre modeller. Resultatet er en mellemstor bil med en udpræget jordnær karakter. Bigster handler ikke om raffinement eller pral, men om funktionalitet og plads.

En prøvekørsel afslører, at Bigster er meget mere end en økonomisk familiebil. De fleste mellemstore SUV'er forsøger at imponere med deres udseende, specifikationer eller teknologi. Bigster er lige så jordnær og pragmatisk som enhver anden Dacia. Det gør Bigster ikke kun til et smart valg, men også til et meget bevidst valg. Kort sagt: Bigster er den store bil til den lille tegnebog.

plus
  • Lav pris
  • Meget rummelig
  • Sober og funktionel
min
  • Lidt følelse i styretøjet
  • Hård plast på døre og instrumentbræt
  • Problemer med privatlivets fred og et hurtigt aldrende Android-infotainmentsystem